streda 30. marca 2011

Guerilla Gardening

V posledných rokoch bolo v Bratislave trendom stavať novostavby na zelených miestach. Je to jednak chyba skorumpovaného magistrátu, mestských úradov ale aj absencie územného plánu. Odozva občanov nebola veľmi veľká, každý sa totiž zaujíma iba o svoje bezprostredné okolie. Spôsobila komunistická architektúra takmer úplné odstránenie flóry z nášho veľkomesta alebo to je iba problémom našej povahy? Hodnoty ľudí sa zmenili, pravdaže ide hlavne o peniaze. Niekto sa čuduje kde sa vytratila láska ku Bratislave, nevytratila sa ale natrvalo.

Pokiaľ sa neviem mesto náležite starať aj o tých pár trávnatých porastov a parkov čo tu máme, musia túto úlohu prevziať do vlastných rúk obyvatelia.
Nastala jar, a rastliny sa znovu začínajú prebúdzať k životu. Podmienky sú viac než vhodné, vlaha po zime a teplo a slnečné lúče. Existujúce rastilny v meste ale nevytvárajú pocit relaxu a estetickosti, je ich príliž málo a sú separované.
Priložme ruku k dielu. Stačí navštívenie Miletičky alebo záhradného obchodu, zakúpenie semiačok rastlín alebo rovno samotnej rastliny, vyhliadnutie si miesta, ktoré stojí za úpravu, zasadenie kvetiny a je vybavené. 
Či už ide o tulipány alebo chryzantémy, Bratislava si túto minimalistickú formu zdokonalenia zaslúži.
Pretvorme Prešporok na mesto v ktorom sa naozaj cítime príjemne ako doma a ukážme aj zahraničným turistom počas majstrovstiev hokeja, že niesme žiadna betónová džungľa.

Prelomme bratislavský syndróm nestarania sa o vlastné okolie, frflanie nad tým aké je naše mesto škaredé a urobme konečne niečo už aj my.



Čas: kedykoľvek

Miesto: Kdekoľvek

1 komentár:

  1. Najskôr: "V posledných rokoch bolo v Bratislave trendom stavať novostavby..." a potom hneď: "Spôsobila komunistická architektúra takmer úplné odstránenie flóry z nášho veľkomesta...?" už je 23 rokov po "zamatovohlúbikovej revolúcii", čo vymrnčujete o komunistickej architektúre, tá ani z desatiny nebola tak bezohľadná ako je "kapitalistická".

    OdpovedaťOdstrániť